(A recepteskönyajándékozóblogger ujjai látszanak a jobb felső sarokban. Asszem' ízlett neki a süti. Udvarias, jónevelt fiatalember. :))
Az előző posztban mutatott régi recepteskönyv leírása szerint megsütöttem a képen látható süteményt. Nem volt valami extra finom, juharszirup nincs benne, barnacukorral készült, ezért ilyen sötét. A tetején némi vagdalt mandula van.
A szirupot ráöntve fogyasztottuk, maple ízesítésű teával. Édesítőként maple cukrot használhattunk volna, de mindenki a natur teát szereti.
A recept: Golden maple cake
2 csésze szitált liszt
3 teáskanál sütőpor (egy zacskó)
fél csésze vaj/margarin
1 csésze cukor
3 tojássárgája, jól felverve
háromnegyed csésze tej, vagy amennyi kell
1 teáskanál vanília
A lisztet és a sütőport összekeverjük (átszitáljuk. Sokáig azt hittem, hogy régen az esetleges lisztkukacok miatt szitáltak csak, de magam is rájöttem, hogy jobb szitált liszttel dolgozni, lazít és jobban keveredik az egyéb hozzávalókkal.)
A vajat és a cukrot jó habosra felverjük, hozzáadjuk a tojást, majd a lisztet és szükség szerint tejet. Kb. 180 C fokos sütőben 50 percig sütjük. A tésztába lehet keverni kevés cukrozott gyümölcsöt ( én legjobban a BackMit kandírozott gyümölcskeveréket szeretem).
Tetejére vágott diót, vagy mandulaforgácsot szórhatunk. Kicsit száraz tészta, de sziruppal vagy más sodóval finom.