Culinare necesse est!

Mindenfőző-mindenevő vagyok. Váncsa rajongó, már a Gróf Rétestészta óta, kb. Bár ez nem recept volt.

Friss topikok

  • húsgombóc: @juhizs: vedd úgy, hogy meghívtalak egy töltött akármire. (2012.06.26. 21:39) Átlagos délelőtt
  • húsgombóc: @zold290: Oppsz! Ritkán nézek be. :) Van egy csomag Hosan tip. pohánka tésztám, és valóban 67 % b... (2012.06.22. 10:43) Hogy készül a soba tészta - Japán 4.
  • húsgombóc: Igen, kása is lehet - akár sósan, akár édesen. (2012.05.24. 14:03) Pohánka =hajdina
  • húsgombóc: @zsanuária: Egyetértek. :) Néha nemkem is az az érzésem, egy-egy blog olvasásakor, hogy sosem főz... (2010.11.02. 14:56) A gasztroaffektálás természetrajza
  • Magdus01: Jó, jó a rigójancsi, de nekem van egy jobb. A tésztája liszt nélküli. Ha érdekel, majd megírom. (2010.04.09. 13:02) Háromnegyed rigójancsi

Kertemben érik a...

2008.06.09. 21:34 - húsgombóc

Címkék: piros rumtopf befőzés gyümölcsök zölddió

na, nem a levelesdohány, hanem sokféle pirosgyümölcsök.

Ez a pirosgyümölcsök szezonja - eper, cseresznye, meggy,ribizli, málna - sorra érnek, mintha versenyeznének, melyik kerüljön elsőnek az üvegekbe, fagyasztóba.

Ilyenkor minden napra jut - nem  is kevés - munka. Leszedni, mosni, kimagozni,főzni,üvegbe rakni, dunsztolni. Ma főztem meg a harmadik adag eperlekvárt.

 

Igen, felül az eper, alul a zselé. Mert mi így osztozunk. A fiam csak a zselés részt szereti.

 

 

 

 

 

Ez itt a nagy üvegben kandírozott - mandarinzselészínűáramvonal? Nem, ez cseresznye.

Márta néni receptje alapján, az első napon, mert 12 napig fortyog a levében. Majd kommentelem az 'állapottyát' egyszer-egyszer.

Hű, erről jut eszembe, hiszen én zölddiót is csinálnék, ha még nem késtem le róla. Amikor már keményedik a belső héja, akkor el kell halasztani jövőre.

A diókat is két hétig kell áztatni, mindennap cserélni a vizet, utána cukorszirupba főzni.

Régen - az átkosban  - lehetett orosz zölddió konzervet venni. Nagyon finom volt! Meg kellett küzdeni az üvegre préselt fémtetővel, de néhány óra feszített munkával, néhány spéci szerszámmal, kisebb sérülésekkel, amit a csavarhúzó megbicsaklása ejtett az ember kezén, megnyílt és hozzáférhetővé vált a sötétzöld, olajsűrűségű szirupban hentergő csemege.

Ilyen volt az áfonya lekvár is - mármint megbonthatatlan. (lásd még:Éljen a megbonthatatlan szovjet konzerv! című május 1-i. jelszó)

 

Már több, mint egy éve porosodik (szó szerint)

ez a palack rumocska, amit Cesky Krumlovból hoztunk.

Kicsit erős, khmkhm - ezért nem fogyott annyira, hát éppen jó lesz kis rumtopfnak. Másnéven agglegénykompót.

Cukoralapra rászórni a gyümölcsöt, meghinteni rummal, majd a következő gyümölcsöt hasonlóan adjusztálni, mig az üveg meg nem telik. A sokféle gyümölcs  íz, és a rum, együttesen nagyon kellemes alapja a szilveszteri bólénak, de fogyasztható öncélúan bármely téli hétköznapon is.

Á, most jut eszembe, hogy teszek bele néhány lime szeletet is, mmmmmmmmmm....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mára ennyi.

Egyébként, ha nem sikerül valamelyik - megy a pálinkacefrébe. Nagy baj nem ér, mert, mint tudjuk az anyag nem vész el....

A bejegyzés trackback címe:

https://husgomboc.blog.hu/api/trackback/id/tr79511949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kata · http://www.hobbifozocske.blogspot.com 2008.06.10. 06:37:29

Szia!
Ezeket a csinos kis lekváros üvegeket hol lehet beszerezni!
Köszi!
Kata

húsgombóc · http://husgomboc.blog.hu 2008.06.11. 23:10:41

Szia Kata!
Régebben, kb 5 éve vettem egy nagyáruházban, T...o nevűben.
Nagyon jók, külön lehet venni a tetejét. Az érdekessége, hogy usából jött vendégeimnek is nagyon tetszett, vettek is párat. Mondtam nekik, hogy ez amcsi import. Tényleg. :)
É

Kata · http://www.hobbifozocske.blogspot.com 2008.06.13. 10:30:47

Ó, akkor tovább kell kutatnom, mert épp a minap érdeklődtem abban az áruházban és azt mondták idén már egyáltalán nem árulnak befőzős üvegeket :o( Persze, lehet, hogy csak el kellene kirándulnom egy másik T - betűsbe! :o)
Köszi!!


süti beállítások módosítása