na, nem a levelesdohány, hanem sokféle pirosgyümölcsök.
Ez a pirosgyümölcsök szezonja - eper, cseresznye, meggy,ribizli, málna - sorra érnek, mintha versenyeznének, melyik kerüljön elsőnek az üvegekbe, fagyasztóba.
Ilyenkor minden napra jut - nem is kevés - munka. Leszedni, mosni, kimagozni,főzni,üvegbe rakni, dunsztolni. Ma főztem meg a harmadik adag eperlekvárt.
Igen, felül az eper, alul a zselé. Mert mi így osztozunk. A fiam csak a zselés részt szereti.
Ez itt a nagy üvegben kandírozott - mandarinzselészínűáramvonal? Nem, ez cseresznye.
Márta néni receptje alapján, az első napon, mert 12 napig fortyog a levében. Majd kommentelem az 'állapottyát' egyszer-egyszer.
Hű, erről jut eszembe, hiszen én zölddiót is csinálnék, ha még nem késtem le róla. Amikor már keményedik a belső héja, akkor el kell halasztani jövőre.
A diókat is két hétig kell áztatni, mindennap cserélni a vizet, utána cukorszirupba főzni.
Régen - az átkosban - lehetett orosz zölddió konzervet venni. Nagyon finom volt! Meg kellett küzdeni az üvegre préselt fémtetővel, de néhány óra feszített munkával, néhány spéci szerszámmal, kisebb sérülésekkel, amit a csavarhúzó megbicsaklása ejtett az ember kezén, megnyílt és hozzáférhetővé vált a sötétzöld, olajsűrűségű szirupban hentergő csemege.
Ilyen volt az áfonya lekvár is - mármint megbonthatatlan. (lásd még:Éljen a megbonthatatlan szovjet konzerv! című május 1-i. jelszó)
Már több, mint egy éve porosodik (szó szerint)
ez a palack rumocska, amit Cesky Krumlovból hoztunk.
Kicsit erős, khmkhm - ezért nem fogyott annyira, hát éppen jó lesz kis rumtopfnak. Másnéven agglegénykompót.
Cukoralapra rászórni a gyümölcsöt, meghinteni rummal, majd a következő gyümölcsöt hasonlóan adjusztálni, mig az üveg meg nem telik. A sokféle gyümölcs íz, és a rum, együttesen nagyon kellemes alapja a szilveszteri bólénak, de fogyasztható öncélúan bármely téli hétköznapon is.
Á, most jut eszembe, hogy teszek bele néhány lime szeletet is, mmmmmmmmmm....
Mára ennyi.
Egyébként, ha nem sikerül valamelyik - megy a pálinkacefrébe. Nagy baj nem ér, mert, mint tudjuk az anyag nem vész el....