Culinare necesse est!

Mindenfőző-mindenevő vagyok. Váncsa rajongó, már a Gróf Rétestészta óta, kb. Bár ez nem recept volt.

Friss topikok

  • húsgombóc: @juhizs: vedd úgy, hogy meghívtalak egy töltött akármire. (2012.06.26. 21:39) Átlagos délelőtt
  • húsgombóc: @zold290: Oppsz! Ritkán nézek be. :) Van egy csomag Hosan tip. pohánka tésztám, és valóban 67 % b... (2012.06.22. 10:43) Hogy készül a soba tészta - Japán 4.
  • húsgombóc: Igen, kása is lehet - akár sósan, akár édesen. (2012.05.24. 14:03) Pohánka =hajdina
  • húsgombóc: @zsanuária: Egyetértek. :) Néha nemkem is az az érzésem, egy-egy blog olvasásakor, hogy sosem főz... (2010.11.02. 14:56) A gasztroaffektálás természetrajza
  • Magdus01: Jó, jó a rigójancsi, de nekem van egy jobb. A tésztája liszt nélküli. Ha érdekel, majd megírom. (2010.04.09. 13:02) Háromnegyed rigójancsi

Kakaós cookie (kuki)

2012.10.10. 17:21 - húsgombóc

Címkék: gyors süti kakaós keksz

A fészbúkon ajánlották (moksha.hu) ezt a sütikét, tegnap este. Mivel a látvány elkápráztatott, azonnal látni akartam élőben!
Kicsit módosítottam a recepten, inkább az elkészítés módján, a hozzávalók nagyjából ugyanazok.

Hozzávalók 18-20 db-hoz:
150 g liszt
60 g kakaópor
fél csomag sütőpor
200 g kristálycukor
1/4 teáskanál gyömbérpor
1/4 teáskanál vanília őrlemény (1 vanília kikapart bele)
csipet só
60 g vaj
2 tojás
kb. 3 evőkanál porcukor

10-10 dkg kristály-, vanília- és nádcukrot habosra kevertem a tojásokkal. A lisztet, kakaót és sütőport külön tálba összekevertem. Ezután a két mixet  és a vajat összedolgoztam. A gyömbér kimaradt.

Kép0150 (480x640).jpg

Fél órát állt a hűtőben. 21 gombócot formáltam a tésztából, és ezeket porcukorba hengergetve a tesire rakosgattam. Sütő  200 C fokra melegítve várta a gombócokat. 12 percig sültek, eközben kicsit megnőttek és a képen láthatóan megrepedeztek. Isteni illat szállongott a lakásban. Melegen puha, ahogy hűl úgy keményedik a külső réteg. Nagyon finom, tömény fekete csokoládés íze van.

Kép0153 (480x640).jpg

Nagyon könnyű, gyors, látványos és finom!!!

Próbáljátok ki!

Sava-sava-savanyú......

2012.09.24. 12:02 - húsgombóc

Címkék: hordós vegyes savanyúság

НАСТУПИЛА ОСЕН!

Vagyis itt az idő, hogy savanyúságot tegyünk el télire. Hozzávalók a képen. Megfelelő méretre aprítva, hordóba rétegezve lerakjuk. 6 kg. zöldféléhez 40 dkg cukor, 10 dkg só, bors, koriander, mustármag, torma, némi borkén, valamint 3,5 dl 20%-os ecet.

Ezeket összekeverjük, langyosra melegítjük és zöldségekre öntjük. Víz nem kell, mert  az érlelés ideje alatt a zöldfélék bőséges levet eresztenek.

DSCN7431 (640x480).jpg

DSCN7443 (640x480).jpg

Egy hónap múlva finom savanyúságunk lesz. Ezek tavalyi képek, tegnap készült az idei második adag, ebbe apró görögdinnyék is kerültek.

Átlagos délelőtt

2012.06.22. 11:17 - húsgombóc

Címkék: Ribizli zselé és dzsem

Sokszor megkérdezik: Mivel töltöd a napjaid, mióta nyugdíjas vagy??

Ma pl.: fél 9 és 10 óra között ribizli dzsemet és zselét főztem, töltött cukkinit készítettem.

1 kg ribizlit felfőztem, leszűrtem és kicsit kinyomkodtam a levét. ebből lett 6 dl lé és 35 dkg hús+mag.

A zseléhez 20 dkg cukrot és egy csomag dzsemfixet kevertem, forraltam. Ebből lett az első sor 4 üvegecske zselé.

A hátsó három üveg a dzsem, hasonlóan az előbbiek szerint főztem.

 

DSCN7700 (640x480).jpg

 

A töltött cukkini pedig így készült:

Maradék gombapörköltből, két tojásból és szikkadt kenyérből, fűszerekkel (só, bors - semmi extra) tölteléket kevertem.

DSCN7698 (640x480).jpg

Cukkinit félbe vágva, kivájva a magot, megtöltöttem ezzel a masszával.

DSCN7701 (640x480).jpg

Vékony szelet szalonna a tetején, kevés víz a tepsibe, és máris mehet a sütőbe.

Mindkét folyamatot párhuzamosan csináltam. Amíg a ribizli puhult, levet eresztett, addig bekevertem a tölteléket.

Amíg felforrt a cukros-dzsemfixes zselé, addig betöltöttem a cukkinit... és így tovább.

Nincs üresjárat. :)

DSCN7702 (640x480).jpg

Amíg blogoltam, megsült. A megmaradt tölteléket egy kicsi kuglófba megsütöttem.

Majdnem megégett. Túlságosan elmerültem a blogolásba. Hát így telik egy délelőtt.

Pohánka =hajdina

2012.05.23. 18:58 - húsgombóc

Címkék: hajdina pohánka

Minap kaptam egy csomag soba tésztát. A kötelező magyar nyelvű tiketten olvasható - pohánka liszt akárhány % . Mi??? hallottam már ezt a szót, de nem tudtam a jelentését.

Valami növény, az rendben volt. Egyébként meg pohánka - Sopánka... művész úr - jutott eszembe.

Gugli a barátod, és persze  rögtön ott volt előttem a szócikk. Pohánka = hajdina.http://www.balintgazda.hu/aktualis-kert/julius/mire-valo-a-pohanka.html

Egyébként az Őrségben termesztették, annak idején. A hurkába rizs helyett is ez került.

Néha köretként használom. Még gyógyhatása is van.

http://www.hazipatika.com/gyogynovenytar/hajdina_kozonseges_pohanka/61

Off poszt - retro mami

2010.11.15. 14:32 - húsgombóc

Ha vásárolni nem is, de nyerni lehet esélyem. (mosoly)

http://www.retromummy.blogspot.com/

http://www.flickr.com/groups/442724@N20/

Talán még recept is van a blogjában

A gasztroaffektálás természetrajza

2010.10.31. 18:54 - húsgombóc

címen olvashattok egy igen elgondolkodtató írást Cserna-Szabó Andrástól, az ÉS-ben.

Alcíme: A magyar kulináris gondolkodásjelen állapotáról egy pacalrecept kapcsán

Aki esetleg nem előfizető, természetesen a www.es.hu -n is elolvashatja.

Érdemes.

Háromnegyed rigójancsi

2010.01.31. 20:29 - húsgombóc

Címkék: rigójancsi zsúrtorta kakaóspite

Szombaton 11-11.45 között összedobtam  háromnegyed mennyiségből az előbbi posztban leírt rigójancsit.

Hozzávalók: 2 tojás, 5dkg cukor, 6 dkg liszt, 4 dkg kakaó

ez a tészta - az adagolás sorrendjében, jól kikeverve, és egy negyed sütőpor.

 

 

 

 

 

kis süti, kis tál

 

 

 

 

 

 

 

kakaós pite

 

 

 

 

 

 

 

 

krém - 2 dl tejszin, 4 dkg kakaó és 6 dkg porcukor és egy kevés zselatin.

 

 

 

 

 

 

15 perc alatt megsült. Még úgysem használtam a kistortasütőm.

 

 

 

 

 

 

Csúnya, de finom. Tejszinhabbal beborítva csoki,- és kalóriabomba.

Sütéssel együtt 45-50 perc alatt elkészült.

Rigójancsi

2010.01.29. 14:48 - húsgombóc

Címkék: sütemény magyaros rigójancsi feketecsoki

Egyik kedvenc szakácskönyvem a 104 híres magyar recept. Szerkesztette Marosi Lászlóné, receptek:Lukács István, Atrium Hyatt, kiadás éve: ? még ki kell nyomozni.
1985 - megtaláltam egy antikvárium honlapján.

(Nem szeretem, ha nincs feltüntetve egy könyvben a kiadás éve.)

Jó receptek, igaz 10 főre megadott mennyiség, de nem is használom minden nap.
Ilyenek is vannak benne, hogyaszongya': Csekonits-saláta - 60 db zalai ragurák.
Vannak még Zalában rákok?  A folyóban! de akár a megye bármelyik kis vízében?Libapecsenye boros szilvával - 2 kg aszaltszilva. Egy vagyon, annyiba van, mint a hízottliba, majdnem.
Persze redukáljuk 4 főre az adagokat, de erős hedonista érzések töltenek el olvasás közben.

Itt találtam meg az ideális Rigójancsi receptet. Küldöm meow-nak és családjának, torkos csütörtökre.

Töltelék: 100 g porcukor, 80 g kakaópor, 10 g oldott zselatin, 6 dl tejszín

A tejszínt kemény habbá verjük, a porcukorral elkevert kakaót hozzákeverjük,
(a porcukrot és a kakaót átszitálom, ne legyen bennük bog) majd hozzáadjuk a zselatint is. Hagyjuk megszilárdulni - én hűtőben tartom, amíg kisül a tészta.

Tészta: 160 g kristálycukor, 160 g liszt, 40 g kakaópor, 8 db tojás

A nyolc tojást és a cukrot habosra verem, majd a lisztet és a kakaóport óvatosan összekeverem (kakaópor nagyon tud szállingózni) és belekeverem a cukrostojásba.
Majdnem piskóta, de mégsem.
Nem olcsó mulatság az egész süti, de ehhez mindig a barna dobozos holland kakaót használom. Egyébként is csak a feketecsokit szeretem.

20x30 cm-es tepsibe öntöm a tésztát (sütőpapír) és mint a piskótát megsütöm.
Amikor kihül, lapjában kettészelem. A tetejét körbe egyenesre vágom, úgy hogy 4x4 cm-es négyzetekre vághassam. 24 szép négyzet lesz, ha ügyes vagyok 28.
Az alsó lapra felkenem a krémet, ami már nagyon szépen megdermedt.
A végén egyenként felrakom a négyzeteket, középről indulva a szélek felé.
A levágott széleket is felrakom, az a család tesztsüteménye.

Szerintem egyszerű, 15 perc a krém, 15 perc a tészta +sütés idő. Összesen max 1 óra munkával kész. Sütés közben lehet keresztrejtvényt fejteni, olvasni vagy vasalni.

Ja, és persze a négyzetlapok mellett szeleteljük fel,tálalás előtt.

Megpróbálom  kis adaggal, és lefotózom a műveletet. Harmadolom, mert 2 dl tejszín van itthon, ahhoz igazodom. :)

 

Hogy készül a soba tészta - Japán 4.

2009.12.16. 15:30 - húsgombóc

Címkék: kaja japán hajdina soba

Egyik szép, napsütéses, cseresznyevirágzós reggelen Kazukó vadonatúj Nissán "hájbridjébe" vágtuk magunkat, és elindultunk Uchikó felé. Ez egy szép kisváros - mint pl. Szentendre. Sok régi, hagyományos házzal, utcával, kabuki-színházzal, stb.

Félúton, a hegyek között egy kis parkolóban megálltunk. Néhány ház, egy útmenti bolt, iciripiciri piac. Itt található egy tészta gyártó manufaktúra, ahol a megfáradt és éhes utazó frissen készült soba tésztát ehet kedvére. Sőt, ha akarja, maga készíti el.

Mi akartuk. Ez a műhely. Kaptunk szép kötényt, asztalt és egy kedves, de szigorú idős hölgy irányításával elkezdtük a gyártást.

 

 

A soba tészta hajdina lisztből készül. (A hajdina az Őrség jellegzetes kultúrnövénye volt, ma már inkább a reform ételek fogyasztói ismerik. Néha készítek köretként szaftos húsokhoz, hasonlít a tarhonyára.) Kicsit szürkés a színe, így a tészta is ilyen lesz.

 

 

Ilyen csúcsos buckát kell gyúrni, nem ám csak úgy magyarosan gombócba!

 

 

 

 

 

 

A következő lépés a szögletesre sodrás, nem ám csak úgy kereklaposra!

Persze ennek oka van...

 

 

 

 

 

 

... ugyanis a tésztát négy szabályos téglalapra vágjuk, egymásra tesszük, szép metélteket készítünk egy éles bárd-szerű eszköz, és egy hm.. "simító" segítségével.

 

 

 

 

 

A metélt egy fatálcán a főzőhelyiségbe kerül - ez már nyilvános, a rács mögött látható egy vendég, bárpult rendszerűen lehet leülni, és falatozni.

(Most elgondolkodtam, illik-e ez a kifejezés - falatozni - úgy általában az összes japán kajára?)

 

 

 

 

"lobog a láng, bőg a katlan.."

 

 

 

 

 

 

Nem csak a "bárpultnál", hanem egy külön teremben is lehet fogyasztani. Itt terítettek nekünk is. Természetesen cipő nélkül, a földön ülve.

A hagyományos bambusz szűrő+tál és egy műa.pohárban szójaszósz+wasabi.

Ebbe mártogattuk az elkészült tésztánkat.

 

 

Én minden ételt megettem, nagyon ízlett ez is. Itthon vettem már száraztésztát, miszólevessel főzögettem, amíg tartott a miszópaszta.

Lehet, hogy karácsonyra miszópasztát kérek? Szárított gombával, belebuggyantott tojással és a sobával - nyamnyam.

 

 

 

 

Rend a lelke mindennek. Evés után mosogatás.

 

 

 

 

 

Hajdinalisztet már vettem, majd a két ünnep közti tespedésben gyúrok.

Itt a recept!

 

40 dkg hajdina liszt, 1 tojás, víz, só.

Váncsa István

2009.12.16. 14:55 - húsgombóc

Címkék: szakácskönyv dedikálás váncsa

A múlt hónapban (?) sikerült dedikáltatnom Váncsa Istvánnal a Szakácskönyvét.

(Két éve, három? - éppen karácsonyi ajándékba kaptam.)

Dedikálás után még bóklásztam a könyvesboltban, és fültanúja voltam, ahogyan egy hölgy megkérdezi: - ..és hogy jutott eszébe szakácskönyvet írni?

Jaj, ő az az "olvasó", aki a HH-ból ismeri Váncsát, és azonkívül, hogy "milyenjópofa" semmit nem tud róla. Ám mégis ennek a hölgynek köszönhetem, hogy két dedikált könyvnek vagyok jelenleg tulajdonosa. Sokat beszélt, hangosan, így hallottam, hogy a gyerekének is aláirat.

Hoppá, nekem is két gyerekem van, akik már főznek is - mindkettőnek akarok egy-egy dedikált Váncsát örökül hagyni.

Nosza, gyorsan vettem egy újat, és mégegyszer sorba álltam.

fmh.hu/hetvege/20091023_szekesfehervar_szakacskonyvet_didekalta

Tökmagolaj mártogatós - közkívánatra

2009.10.26. 14:07 - húsgombóc

Címkék: kenyér gombaleves tökmagolaj dióssajt

Többen kérték, hogy osszam meg a zöldkenyerem receptjét, a gyártási titkokat. :)

Hogy miről is van szó, itt a legfrissebb sütés:

 

Bevallom, ennél egyszerűbb recept talán a zsíroskenyérhagymával.

Ugyanis készen vett, 1 kg kenyérlisztet dagasztok melegvízzel és kb. egy deci tökmagolajjal. Nem mérek, csak megborítom az olajos palackot.

Jól kidolgozom, hagyom kelni meleg helyen 40-50 percig.

Ezután ketté veszem a megkelt tésztát. Fele őzgerincben, fele pedig muffin sütőben kel további fél órát.

Ezután 200 C fokos sütőben 20 perc alatt megsül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Még melegen, sózótt tökmagolajba mártogatva a legfinomabb.

Mellette öregcsertői dióssajtot láttok. Nagyon finom önmagában is, de vasárnap, a gombaszedő gyors ebédjeként, szárított vegyes-gombalevesbe került sűrítményként.

Nem volt rossz ötlet beledobni.

Sakon-Kyoto - egy vacsora képei

2009.08.13. 10:46 - húsgombóc

Címkék: stílus japán étel kyoto

Egy április este a kyoto-i Sakon étteremben vacsoráztam, kedves vendéglátónkkal Mitsukóval és egy pesti FF házaspárral.  Mitsuko két éve volt a vendégünk, egy hétig Pesten, egy hétig nálunk. Ő volt a kalauzunk Kyotóban és Narában, a magyarországi vendéglátást szerette volna viszonozni a meghívással. A vacsora után még elmentünk az őhozzá is. Bemutatta a családját, unokáit, a házát. Nagyon-nagyon kedves emberek.

Az étterem hagyományos japán stílusban, japán ételeket kínál.

Szép honlapja is van: www.sakon-kyoto.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kárászi gombafesztivál - főzőverseny I.hely :)

2009.07.13. 15:18 - húsgombóc

Címkék: zöldségleves főzőverseny tócsi gombafesztivál

 

El vagyok maradva egy csomó bejegyzéssel, de most megpróbálok viszonylag friss lenni.

Hétvégén Kárászon voltunk, a IV. Gombafesztiválon. Kis csapatunk, a Netgombász Egyesület színeiben indult a főzőversenyen. Nagy meglepetésünkre elsők lettünk a gombás menüvel. A férjem felséges zöldséglevest tud főzni, ezért beajánlottam, legyen ő az első fogás gazdája. Másodikként ,szyssz és lilapereszke alkotása: tócsiágyon erdeigombás ragu szerepelt, majd desszert következett: kandírozott gévagombával kevert túrós rolád.

 

 

 

 

 

 

Kevés szalonnát kiolvasztva, plusz víz - apróra vágott hagymát párolunk.
Ha többféle hagymánk van, nosza, bele mindegyikből.
Közben a megtisztított fehér-, és sárgarépákat felkarikázzuk, zellert és két-három szem krumplit kockára vágunk. Petrezselyemből, zellerlevélből nagy csokrot kötünk, ha van megmosunk kevés kelkáposzta levelet, néhány karfiolrózsát. (ha nincs az sem baj)
Jöhet hozzá még egy maroknyi borsó is, zsenge borsóhüvely - ha tavasszal főzünk. Zöldpaprika, paradicsom, kettészelve, pár szál zöldbab csak előnyére válik.
Ezt a zöldségmixet ráhelyezzük a hagymaágyra, néhány percig pároljuk, megszórjuk pirospaprikával (kevés erőset is lophatunk bele), borssal, sóval, majd felöntjük a szükséges mennyiségű vízzel. Nem szórunk bele más fűszert, a felsoroltak elég sokféle ízt adnak, ezeket bármilyen aromás fűszerrel kár lenne elnyomni.
Amikor a zöldségek puhulni kezdenek, beledobunk kevés gombát.
Ha van frissen szedett, kemény, ropogós galamb, ha nincs, jöhet némi szárított vargánya - ez is évszaktól függő...
Amikor megfőtt, kiemeljük a levélcsokrot és már tálalhatjuk is a zsenge tavaszi, vagy az erősebb aromájú téli változatot.
Tulajdonképpen mindenféle zöldséget felhasználhatunk, ami kéznél van és leves alapanyag lehet. Mennyiséget nem írunk, minden a fogyasztók számától és a rendelkezésre álló anyagtól függ.
 

A gombácskáim is szerepeltek,

 

 

 

 

és a gombás tasakok is.

 

 

 

 

 

 

A többi recept itt:  http://www.kozosgomba.blogspot.com/ 

Japán 1.

2009.05.22. 00:25 - húsgombóc

Címkék: kaja japán

Elhatároztam, hogy minden japán ételt, amivel majd találkozom leírok, fotózok.

Kép nem sikerült mindegyikről, de mesélni tudok.

Az első igazi találkozásom a japán kajával (tov. JK) nem túl romantikus, a Tokio Station labirintusában  esett. Amíg a vonatunkra vártunk (Hikari Shinkanzen) valami ebédféle után kellett nézni. A kínálat olyan bőséges, hogy nehéz választani több tucat vendéglő közül.. Végül egy take out megoldást választottunk, mert a kényelmes, leülős fogyasztáshoz kevés időnk volt. Egyszerű rizs és valamilyen rántott gombóc egyveleget választottunk, amiről kiderült később, hogy tkp. rántott csirke, kicsit meggombócolva. Finom volt.

Persze kaptunk hozzá törlőkendőt, pálcikát, fűszereket - helyes kis csomagba kötve.

Itt ért az első kultúrsokk, amikor fizettem, és valamennyi yent hagytam a pulton, a pincér kedvesen felvilágosított, hogy Japánban nincs borravaló.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Take out persze olcsóbb is van, én 850-et fizettem egy adagért.

Igen,és az első gasztro élményem még a Naritán történt, ugyanis vettem egy fél literes zöld teát. Kb. min. tízféle közül választhattam, megkérdeztem az eladó lányt szerinte melyik a legjobb. Később "vadásztam" erre a márkára, tényleg jó ízű, üdítő volt.

Persze a vonaton is lehetett vásárolni, a nálunk is ismert "zsúrkocsiról". Szendvics, rágcsálni való, bento, italok, kávé. A kávé finom , bár kissé gyenge az én ízlésemnek. Talán ez volt az egyetlen,  a kenyéren kívül, ami hiányzott a étkezések során.

Amikor 6 óra vonatozás után megérkeztünk Matsuyamába a vendéglátóinkhoz, már kicsit éhesen - hagyományos JK várt bennünket. Saláták, hal, rizsháromszög. De erről majd holnap.

Ó, azok a japán dobozok

2009.05.21. 10:45 - húsgombóc

Címkék: japán étel szusi obento bento bentodoboz

Na, voltam Japánban. Két hetet töltöttem különböző városokban, és hát ettem, ettem, ettem.....

Elvarázsolt a bento dobozos kínálat, amikor alkalmam nyílt rá ilyent vettem magamnak.

Tele van mindenféle finomsággal: tofu, hal, tempura (rántott akármi) rák, zöldsaláta, savanyúság, sajttorta, aszalt gyümölcs.... a sor  és a variációk végtelenek.

 

 Sajnos nem fotóztam le mindet, de lesz még posztom a "japánkajákról".

 

 

 

 

 

 

Egyébként én is gyártok alkalmanként:

töltelék- koktélrák, savanyított rókagomba, vegyes zöldség

körben  - pirított tofu, vegyes párolt zöldség, salátalevél.

 

Az én bagel-om... (képregény)

2008.12.09. 16:55 - húsgombóc

Címkék: bagel

Sütöttem bagelt - Fűszeres Esztertől a recept. Gyors és könnyű, sőt finom is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fűszeres lélek (nem hiba)

2008.11.26. 19:08 - húsgombóc

Címkék: szakácskönyv

Ajándékba kaptam egy Fűszer és lélek c. szakácskönyvet,  Fűszeres Eszter - ki ne ismerné! - csodaszép és élvezetes könyvét.

fuszereslelek.blogspot.com/

Köszönöm az ajándékozóknak, és köszönöm Eszternek.

Diós-,mákoskalács disznóölésre

2008.10.21. 18:59 - húsgombóc

Címkék: makos dios kalacs kelt

Csütörtökön levágjuk Dezsőt. Ezzel emlékezünk meg, a sötét, beszolgáltatós 50-es évekről és ünnepeljük a forradalmat. Stílusos, nem?

A  sok hús, kása és zsírszag mellé jólesik majd egy kis desszert, hagyományosan kalács, dióval, mákkal töltve.

 

Mint a tüdő a fazékból

Kidagadok én!

 

 

 

 

 

Egyszerű kelt tészta, 1 kg liszt, 2 tojássárgája, 8 dkg élesztő tejben futtatva, kevés olaj, só, porcukor.

 

Négy bucira osztottam, majd megtöltöttem őket dióval és mákkal.

 

 

 

 

 

 

Az egyik mákos kapott egy kis szilvadzsemet, a másik pedig fahéjat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kisült-e már?

 

 

 

 

 

 

Szeletelve később, majd a disznótoros posztban. Az illata jóóóóó!!!

 

 

 

A só elszáll...

2008.10.21. 11:27 - húsgombóc

A minap mesélte Márta néni, hogy elfelejtett sót tenni a pogácsába, de ez sajnos csak a sütés után derült ki. Mit lehet tenni, ledarálni morzsának?  ekkor javasoltam, hogy készítsen belőle gombás fasírtot. Nos, ime, elkészült: http://martaneni.blogspot.com/2008/10/stlan-pogcsa-mennybemenetele.html

 

Őzláb és szarvasláb

2008.10.07. 20:20 - húsgombóc

Címkék: pörkölt dám őzláb

A múlt héten gombászással múlattuk az időt. Ilyenkor, ha van gomba, természetesen azt eszünk reggel-délben-este. Persze olyan kevés gomba még nem került a kosarunkba, hogy ne tudtunk volna valami finomat összedobni belőle.

Idén az őzláb éve van, mindenhol, mindenki kosárszámra  gyűjthetett, az unalom és a hűtőkapacitás vetett gátat a  további felhalmozásnak. Szárítottam is két üveggel. Fotó később.

A jó szerencsénk hozzájuttatott egy szegény, szerencsétlen dámszarvas első combjához és gerincének (karaj?) egy részéhez.

A kettő (őzláb,dámláb) kombójából született a péntek esti vacsoránk:

Némi bacon szalonnát megsütöttem cserépben.

 

 

 

 

 

 

 

Ráborítottam egy lecsóalapot...

 

 

 

 

 

 

 

..később a kockázott dámhúst, és a szükséges fűszerekkel puhára főztem.

Ekkor jött belé az őzláb, és néhány perc múlva már tálalhattuk a finom vacsorát.

 

 

 

 

 

Főtt krumplival, puha kenyérrel.

Nagyoooon finom volt!!!

 

Zsemle és őszi eper

2008.09.26. 20:24 - húsgombóc

Címkék: ősz buci zsemle

Ma nagyon kreatív vagyok, sütésben, blogolásban.

Minap vettem egy tasak kenyérlisztet, magvasat. Ez lett belőle:

Fél kilóból, 3,5 dl langyosvízzel, kelesztéssel lett 12 db bucika, muffinsütőben sült. Nagyon finom.

Holnap megsütöm a másik felét is.

 

 

 

 

 

 

Ez pedig ma találtatott a kertben.

Nekem az őszi eper jobban ízlik, zamatosabb, mint  a tavaszi.

 

 

 

 

 

Hogy legyen  gomba a IV. NGT-n.

Rókagombás hortobágyi palacsinta

2008.09.26. 19:08 - húsgombóc

Palacsinta, gombapörkölt (legjobb rókából - by Misi, de szerintem vegyesből még jobb) tejföl, reszelt sajt.

A gombát turmixolom kevés szafttal, vagy jó apróra töröm. A szaft másik felét tejföllel keverem, fűszerezem még kicsit.

A palacsintákat töltögetni kezdem, nem csavarom, hanem kis pakkokat hajtogatok belőle.

Amikor megtelt a tepsi leöntöm a tejfölös szafttal, megszórom sajttal és sütögetem egy kicsit. Hidegen jobban szeretjük.

 Sütés előtt.

gróf Rétestészta

2008.09.26. 10:09 - húsgombóc

Címkék: és váncsa benyovszky

 

Gróf Rétestészta
 
Emlékszik valaki a Benyovszky című magyar tv-sorozatra?
Nem volt túl hosszú, csak az Omachel Tamás nevű negatív figurára emlékszem - Juhász Jácint játszotta. (Most látom az imdb-n, hogy cseh-magyar közös, 1975.)
Szóval, erről a filmről írt kritikát Váncsa István: Gróf Rétestészta címen. (ÉS)
Akkoriban amatőrszínjátszó voltam, éppen utaztunk vmi előadásra, a buszon olvastam a kritikát. Végig röhögtük az utat, taknyunk-nyálunk összefolyt. Akkor jegyeztem meg Váncsa István nevét, azóta majd minden írását olvastam ÉS-től a Számtech-en át (nem az Óceánig) csak a Szakácskönyvig.
 
Mellesleg ezért is szeretem az Internetet: http://www.benyovszky.hu/
 
Kincseket találok minden nap.

Meat Loaf

2008.08.06. 13:32 - húsgombóc

Ja, ezért vagyok ám húsgombóc.

www.youtube.com/watch

 www.youtube.com/watch

 

Hova tünt a bejegyzés?

2008.08.04. 21:31 - húsgombóc

Címkék: zöldségleves szárított gomba

Na,itt nem lesz semmi, mert eltünt a bejegyzésem. Pedig olyan finom levest főztem.

Maradnak a képek, én ugyan már nem írom le mégegyszer. Tessék leolvasni  képről a receptet.

 

Hohó, itt persze nem látszik, hogy szárított tinorú, erdőkertesi szegfű és kenyérgomba bújkál a krumplik között.

 

 

 

 

 

 

 

Finom lett, és holnap kerül belé füstölt sajt.

 

 

 

Itt pedig jobbra, a kékkendős üvegben az idei első vargányaszárítmány. Ihaj!